anyai szeretet

Az anyák napja története

Sokan úgy vélik, hogy az anyák napja mindössze pár évtizede létező ünnep. Habár hazánkban csak a múlt század elejétől ünnepeljük, azonban, ha visszatekintünk a múltban, már az ókorban is megemlékeztek az édesanyákról a különféle népek. Az alábbiakban ezt ecseteljük, illetve adunk egy hasznos tippet is, ha még nincs ötleted, hogy mivel köszöntsd fel édesanyádat.

Anyák napja az ókorban

Már az ókori egyiptomiak is, idővel pedig a görögök és a rómaiak megünnepelték az anyákat. Mindezt úgy, hogy Egyiptomban Íziszt, a görögöknél Rhea-t, a Római Birodalomban pedig Kübelé istennőt ünnepelték a tavaszi ünnepségek során. Habár így nem konkrétan az édesanyákat, hanem a hitük szerinti mindenség anyját ünnepelték.

Anyák napja a középkorban

A tizenhatodik században bevett szokássá vált, hogy nagyböjt negyedik vasárnapján a szolgálók szabadnapot kaptak, így családjukkal együtt lehettek, illetve együtt ellátogathattak a helyi templomba. Ez azért jelentős, mert az év többi napján a szolgáknak dolgozniuk kellett, szó sem lehetett szabadnapról.

Az anyák napja legfőbb alakja

Az anyák napja múltbéli kitekintése nem lehet teljes, ha nem említjük meg Anna Jarvis nevét, aki sosem szült, azonban az ő édesanyja Anna Marie Reeves Jarvis szociális munkás nagy mértékben inspirálta őt. Az édesanya rendszeresen hangoztatta az édesanyák jelentőségét, hogy egy évben egy napot az ő tiszteletükre kellene kijelölni. Miután elhunyt, lánya emléknapot szervezett, mely országos kampánnyá vált. Pár év múlva pedig az anyák napja hivatalos ünnep lett.

A kereskedők meglátták az ünnepben rejlő üzleti potenciált, annak ellenére, hogy Anna Jarvis hevesen tiltakozott ez ellen. Olyannyira, hogy élete végén már azt sem akarta, hogy nevét az ünneppel egy lapon említsék.

Egy kis ajándék

Természetesen nem szabad, hogy az ünnep az ajándékokról szóljon, ugyanakkor egy kis aprósággal kifejezhetjük hálánkat és megbecsülésünket. A virág ennek kiváló módja, azonban, ha valami igazán különlegeset keresel, akkor az anyák napi ajándék webáruház, vagyis a meglepetesem.hu webáruház kínálatából érdemes válogatnod. Az ajándékcsomagok számos finomságot és szépséget rejtenek, például ínycsiklandó csokoládékat, ízletes lekvárokat, kellemes szójagyertyákat és sok-sok egyéb kincset. A kínálatban biztosan megtalálod azt a csomagot, amelyet nagy örömmel tudsz átnyújtani édesanyádnak.