kémény előírások

Milyen szabályok vonatkoznak Magyarországon a kéményekre?

A magyar szabályok szerint az összes lakó- és nem lakóépületben kéményre van szükség a fűtő- és melegvíz-berendezésekhez. A kéményeket a jogszabályok szerint építeni kell, és bizonyos méreteket, magasságokat és egyéb jellemzőket kell betartani.

A mostanában népszerű fűtéskorszerűsítéskor sokan nem is gondolnak erre, pedig a kondenzációs kazán kémény ugyanolyna fontos része a projektnek, mint a gázkazán. Ha komplex kivitelezőt keres, tudjuk ajánlani a kemenygeneral.hu weboldalon található Vonnák Bau Kft-t, amelyik már évek óta foglalkozik a szakszerű kénény szereléssel.

A kéményeknek megfelelően kell lenniük az adott fűtőberendezés típusának és a használt tüzelőanyagnak. A kéményeknek el kell bírniuk a megnövekedett hőterhelést, amelyet a fűtőberendezések okoznak, és meg kell felelniük a tűzvédelmi előírásoknak is.

Az új kémények építésekor engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól, és a kéményeket az előírt módon kell kialakítani. A kéményeket rendszeresen karbantartani kell, és évente legalább egyszer ellenőrizni kell őket. A karbantartás magában foglalja a tisztítást, az ellenőrzést, a javítást és az esetleges cseréket is.

Fontos megjegyezni, hogy a kémények általában veszélyes gázokat, például szénmonoxidot bocsátanak ki, ha nem megfelelően működnek vagy karbantartják őket. Ezért nagyon fontos, hogy minden kéményt rendszeresen ellenőrizzünk és karbantartsunk, hogy biztosak lehessünk a biztonságos működésükben.

A kéményekre vonatkozó magyar szabályok

A kéményekre vonatkozó pontos előírásokat a 19/2018. (VIII. 10.) BM rendelet tartalmazza, amely a tűzvédelmi szabályokról és azok felügyeletéről szól. A rendelet előírásai az alábbiak:

  • Az összes lakó- és nem lakóépületben kötelező kéményt építeni, amely az adott fűtőberendezés típusának és a használt tüzelőanyagnak megfelelően van kialakítva.
  • A kéményeknek megfelelően kell bírniuk a megnövekedett hőterhelést, amelyet a fűtőberendezések okoznak.
  • A kéményeknek meg kell felelniük a tűzvédelmi előírásoknak, és biztosítaniuk kell, hogy a kéményből kiáramló füst és gázok ne okozzanak tüzet.
  • Az új kémények építésekor előzetes engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól.
  • Az építésnél és az üzemeltetésnél figyelembe kell venni a helyi tűzvédelmi előírásokat.
  • A kéményeket rendszeresen karbantartani kell, és legalább évente egyszer ellenőrizni kell őket. A karbantartás magában foglalja a tisztítást, az ellenőrzést, a javítást és az esetleges cseréket is.
  • Az égéstermékek szakszerű elvezetése érdekében a kéményeknek bizonyos méreteket, magasságokat és egyéb jellemzőket kell betartani.
  • A kémények kialakításánál figyelembe kell venni az épület adottságait, például a tető magasságát, az épület alakját és az építési előírásokat.
  • A kéményekhez kapcsolódó fűtőberendezések telepítése, javítása vagy cseréje csak a megfelelő szakmai engedélyek birtokában végezhető el.

A pontos előírások az adott helyi hatóságok tűzvédelmi rendeleteiben is megtalálhatók. Fontos megjegyezni, hogy a kémények helytelen kialakítása vagy karbantartása komoly tűzveszélyt jelenthet, ezért kiemelten fontos betartani az előírásokat.